
İLÇENİN TARİHÇESİ
İlçemiz tarihi hakkında pek fazla bir bilgi bulunmamasına rağmen, İlçemizin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgede bulunan tarihi eserlerden de anlaşılacağı üzere Türklerden önce burada, Bizans İmparatorluğu hüküm sürmüştür. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu' nun kapısının Türklere açılması ile birlikte Anadolu' ya Türk akınları yapılmıştır.
Büyük Selçuklu Hükümdarı Melihşah döneminde Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anadolu' ya akınlar düzenlemiş ve bu akınların sonuncunca İznik' e kadar ilerlemiştir. Süleyman Şah Konya' ya geldiği zaman burasını fethetmiş, ilçemizin bulunduğu bölgeye de akıncılarını göndererek buranın fethini de sağlamıştır. Bu tarihten itibaren İlçemiz bölgesi Türk hakimiyeti altına girmiştir. Konya' nın Türkleştirilmesi esnasında bu bölgeye Orta Asya' dan (Horasan) Türk aileleri gelerek yerleşmişlerdir.
İlçemizin ismini alışı ile çeşitli rivayetler bulunmakta olup bunların içinde olasılığı en güçlü olan iki rivayet bulunmaktadır:
1-) Selçuklular döneminde bölgede, Ahu Bey isimli bir beyin yaşadığı, Ahu Bey' e istinaden de Ahurlu ismini alarak zamanla Ahırlı' ya dönüştüğüdür.
2-) Diğer bir rivayete göre ise, Selçuklular döneminde Bozkır' ı ilk fetheden Bozkır Bey' in at bakıcısının bu bölgede yerleştiği ve Ahırlı adının buradan geldiği söylenmektedir.
COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
Ahırlı İlçesi Suğla Gölünün doğusunda yavaş yavaş yükselen bir set üzerinde kurulmuştur. Güneyinde Toros sıra dağları uzanır. Doğusunda Bozkır, batısında Yalıhüyük ve Seydişehir İlçeleri, kuzeyi Akören İlçeleri ile çevrilidir. İlçe sınırları içerisinde Toros Sıra Dağlarının kuzeyinde ve eteklerinde çeşitli yaylalar mevcuttur. Bunlar; Aşağı Yayla(Bademli Yaylası), Bartlı Yaylası, Sülek, Gölcük, Karacakuyu Yaylası, Aşağı ve yukarı Sazaklar, Kayacık, Çiftlik, Erdoğan Köyü Yaylalarıdır. Bahar aylarında bu yaylaların bazılarına göç yapılır.
AHIRLI İlçesi 37-38 enlem, 32-33 boylam daireleri arasında yer alır. Denizden yüksekliği 1200 metre, yüzölçümü 49.000 hektardır.
İlçenin kuruluş yeri engebelidir. Yerleştiği alan sağlam kalkerlerden oluşmuştur. Deprem haritasında 4. dereceli deprem bölgeleri içerisinde gösterilmektedir. İlçe sınırları içerisinden geçen bir akarsu yoktur. Yalnız, İlçeye bağlı Akkise Kasabası ve Balıklava Köyü arazilerinden Beyşehir Kanalı geçerek, Apa Barajına dökülür. İlçenin iklimi İç Anadolu ve Akdeniz iklimlerinin özelliklerini taşır.
EKONOMİK HAYAT
İlçemiz eskiden demircilik, leblebicilik, kasaplık vs. çok gelişmiş bir durumda olmasına rağmen göçlerin etkisi ile bu faaliyetlerin hiç birisi kalmamış, şu anda halk geçimini tarım ve hayvancılıkla uğraşarak sağlamaktadır. Toplam 49.000 hektar olan ilçe yüzölçümünün 5.610 hektarı tarıma elverişli, 30.023 Hektarı çayır ve mera arazisi, 12.992 hektarı orman arazisi, 90 hektarı ürün getirmeyen arazidir. Bölgede yapımı tamamlanan kanalet Suğla Pompaj Projesi çerçevesinde bölgenin ve ülkenin kalkınmasında katma değer açısından büyük fayda sağlamaktadır.
İlçede, haftada bir Salı günleri Pazar kurulur, kurulan bu Pazar İlçeye kayda değer bir canlılık getirir. İlçede herhangi bir banka bulunmadığından finans ve finansla ilgili bütün iş ve işlemler daha çok Bozkır İlçesinde yürütülür. Bankanın bulunmaması bazı sorunlara da yol açmaktadır.
Aktif kooperatif olarak sadece Tarım Kredi Kooperatifi mevcuttur. Bozkır ve Yalıhüyük İlçelerinden de dahil olmak üzere (18) köyden (650) ortağı bulunmakta, çiftçilerimize ayni ve nakdi olarak yardımcı olmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifi olarak çiftçilerimize gübre,yem, zirai alet, zirai ilaç, motorin satışı yapılmaktadır. İlçemiz dağ ve yayla turizmi açısından çok elverişli olup, projeler uygulandığı takdirde turizm ve ekonomi canlanacaktır.